Drag eller
Arbetsprov (AP)
Länk till regler längs ner.
  

Vår/vintern -94 vaknade intresset för "drag" på allvar. Ronja var ju friröntgad både fram och bak, ett villkor för att kunna köra.
Det krävs ju mer av hunden än att kunna bära sele med vagn. Man ska t.ex. kunna gå en bit bakom och dirigera hunden höger/vänster, stanna, framåt osv. Den delen började vi träna hemma på gräsmattan med konor, lååångt koppel och godis. 5 - 10 minuter om dagen och det gav ganska omgående resultat. Allt blir så lätt med en samarbetsvillig hund.

Att bära sele var inga bekymmer så skacklarna (utan vagn) sattes på ganska omgående. Inte heller detta upplevdes läskigt för henne. Denna utstyrsel använde vi några gånger så hon fick vänja sig vid att rörelsefriheten var begränsad och det kunde ta emot på bakbenen.
Sedan kom kärran till och så småningom last, både skramlig (burkar) och sedan tyngd. Detta skulle nu kombineras med kommandona vi tränat på gräsmattan. Kortare stunder 4-5 ggr i veckan, och det satt.

Den 4/9-94 på Sennendagen i Skäralid körde vi upp och fick godkänt = AP. Då var Ronja 2 år, 2 månader och 2 dagar. Det hade då gått 5 månader ifrån det att vi började träna lite smått. 

 


Träning med kärra.
En vanlig träningstur.


Fortsättningsvis har vi använt denna kunskap till att köra till affären och handla, köra tidningar m.m. till återvinningen o.s.v.
Men det som glatt omgivningen mest har varit när hon en gång om året deltog på en marknadsdag och dom mindre barnen fick åka med en tur för en billig peng. 

Ronja arbetar på Zenitdagen
Arbetande Ronja på marknad-96

Regler o anvisningar till Arbetsproven
Länkad till "Sennenfolket i Skåne"